Pups & Gezondheid

Pups & Gezondheid

 

 

Algemene tips om rekening mee te houden:

  1. Voeding:
    Zorg voor hoogwaardig puppyvoer dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en ras van de pup. Volg de aanbevolen hoeveelheden en vermijd het geven van menselijk voedsel dat schadelijk kan zijn.

  2. Dierenartsbezoeken:
    Regelmatige bezoeken aan de dierenarts zijn cruciaal. Vaccinaties, ontwormen en algemene controles dragen bij aan een gezond opgroeien.

  3. Beweging en activiteit:
    Pups hebben voldoende lichaamsbeweging nodig voor een gezonde groei en ontwikkeling. Speeltijd en wandelingen zijn belangrijk voor hun fysieke en mentale welzijn.

  4. Training en socialisatie:
    Leer de pup basiscommando’s en zorg voor vroege socialisatie met andere dieren en mensen. Dit draagt bij aan een evenwichtige persoonlijkheid en gedrag.

  5. Gebitsverzorging:
    Begin vroeg met tandenpoetsen en biedt kauwspeelgoed aan om de tandgezondheid van de pup te ondersteunen.

  6. Vachtverzorging:
    De vacht van een Border Collie bestaat uit twee haartype, ruw of gladharig. Daarnaast hebben ze een ondervacht die vaak zacht en wollig van structuur is, en een stugge bovenlaag of ook wel het dekhaar genoemd. Het kammen of borstelen van jouw Border volstaat met slechts 1 keer per week. In de verharings-periode kun je dit natuurlijk vaker doen om de hond makkelijker door de rui heen te kunnen helpen.

  7. Gewichtsbeheersing:
    Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen. Let op het gewicht van de pup en pas de voeding aan om een gezond gewicht te behouden.

  8. Hygiëne: 
    Het onderhouden van de hondenbench is belangrijk voor de hygiëne en draagt bij aan het welzijn van je pup. Regelmatig schoonmaken zorgt niet alleen voor een frisse geur, maar bevordert ook de gezondheid van je pup.

  9. Waakzaamheid voor tekenen van ziekte:
    Let op veranderingen in eetlust, gedrag, ontlasting en andere tekenen van ongemak. Bij twijfel altijd de dierenarts raadplegen.

Het is raadzaam om bij vragen of bezorgdheden over de gezondheid van de pup altijd professioneel advies in te winnen bij een dierenarts.
U kunt natuurlijk ons als fokker ook bellen. Wij zijn u graag van dienst.

Wat heb je absoluut nodig voor uw pup.

  • Ontwormingsmiddel
    Voor pups is het belangrijk om regelmatig te worden ontwormd.
    Bij ons zijn de pups meerdere malen ontwormt. Wanneer u de pup heeft opgehaald is het raadzaam eens per maand de pup te ontwormen. Panacur is een prima ontwormingsmiddel in behandeling tegen Giardia. Milbomax zijn ontwormingstabletten en helpen tegen hartwormen en longwormen maar ook tegen zweep-, haak-, lint- en spoelwormen.
  • Vlooienkam
    Een vlooienbeet zorgt voor een heleboel jeuk bij uw dier waardoor deze zal gaan krabben en bijten. Dit is natuurlijk erg onprettig voor uw dier. Om dit te voorkomen is regelmatig kammen met de vlooienkam een must. Probeer zo min mogelijk vlooien- en tekenmiddel te gebruiken en mocht het wel nodig zijn dan alleen die geschikt zijn pups.
  • Tekenpen en hoe werkt het: 
    Een tekenpen voor honden is een instrument dat speciaal is ontworpen voor het veilig en effectief verwijderen van teken bij honden. Deze pennen zijn meestal voorzien van een inkeping of gleuf waarmee je de teek gemakkelijk vast kunt grijpen en vervolgens voorzichtig kunt verwijderen zonder het lichaam van de teek samen te drukken.
  • Hier zijn enkele algemene stappen voor het gebruik van een tekenpen bij honden:

    1. Identificeer de teek:
      Controleer het lichaam van de hond grondig op teken. Let op plekken zoals de oren, nek, poten en buik.

    2. Positioneer de tekenpen:
      Plaats de inkeping van de tekenpen rond de kop van de teek, zo dicht mogelijk bij de huid van de hond.

    3. Draai de pen:
      Draai de pen langzaam en voorzichtig tegen de klok in. Dit helpt de teek los te maken van de huid.

    4. Verwijder de teek:
      Zodra de teek loskomt, trek je deze voorzichtig recht omhoog uit de huid. Zorg ervoor dat je de teek volledig verwijdert, inclusief de kop.

    5. Desinfecteer de plek:
      Reinig de gebieden waar de teek zich heeft vastgehecht met een antisepticum om infecties te voorkomen.

    Het gebruik van een tekenpen helpt bij een zorgvuldige verwijdering van teken, waardoor het risico op overdracht van ziekten wordt verminderd. Het is belangrijk om na elke verwijdering de tekenpen schoon te maken en de verwijderde teek veilig te vernietigen.

  • Thermometer
    Wat niet mag ontbreken in je puppy benodigdheden is een  thermometer.
  • EHBO setje

    Een EHBO-set voor een hond kan variëren, maar over het algemeen moet deze voorzien zijn van benodigdheden om kleine verwondingen te behandelen en eerste hulp te verlenen.
    Hieronder is een basislijst van items die u kunt overwegen:

    1. Verbandmateriaal:

      • Zelfklevend verband.
      • Niet-klevende wondverbanden.
      • Steriele gaasjes.
      • Hecht strips.
    2. Desinfectiemiddelen:

      • Desinfecterende doekjes of alcoholdoekjes.
      • Jodiumoplossing of chloorhexidine.
    3. Hulpmiddelen voor wondverzorging:

      • Pincet.
      • Schaar met stompe uiteinden.
      • Wegwerphandschoenen.
    4. Medicijnen:

      • Mild pijnstillend middel (raadpleeg eerst de dierenarts).
      • Eventuele voorgeschreven medicatie.
    5. Andere nuttige items:

      • Tekentang of -pen voor het veilig verwijderen van teken.
      • Thermometer voor honden.
      • Oogspoeloplossing.
    6. Informatie en contactgegevens:

      • Lijst met noodnummers, inclusief dierenarts en diergeneeskundig spoednummer.
      • Kopie van het medisch dossier van de hond (vaccinaties, gezondheidsproblemen).

    Het is belangrijk op te merken dat de EHBO-set moet worden aangevuld op basis van de specifieke behoeften van je hond, de activiteiten die je samen onderneemt.

  • Iso-gel is een natuurlijk product ter ondersteuning van de behandeling van maagdarmkanaal-problemen bij honden en katten. Iso-Gel is zeer geschikt bij de ondersteuning van de behandeling van obstipatieklachten (verstopping), diarree en een geïrriteerd maagdarmkanaal.

Met stokken spelen kunnen zeer gevaarlijke situaties opleveren. Dierenartsen zien in hun praktijk regelmatig honden die door stokken zijn verwond. Zij raden hondeneigenaren dan ook met klem af om honden met stokken te laten spelen.

De ontlasting van uw pup is een goede graadmeter. 
De ontlasting van uw pup is een belangrijke indicator van zijn gezondheid. De kleur ervan kan wijzen op mogelijke problemen in de darmen, lever, galblaas en alvleesklier. Een incidentele verandering in kleur, zoals bij overmatig botgebruik dat witte ontlasting kan veroorzaken, is meestal geen reden tot bezorgdheid.

Echter, zwarte ontlasting dient als een waarschuwingssignaal. Dit kan duiden op bloedverlies in de maag of dunne darm. Hoewel zwarte ontlasting vaak donkergroen of donkerrood is, kunt u twijfels wegnemen door een beetje ontlasting op een papiertje uit te smeren.

Zwart-groene ontlasting is meestal normaal;
Zwart-rode diarree met een penetrante geur kan wijzen op een inwendige bloeding. Belangrijk is om te weten dat zwart-rode ontlasting anders is dan ontlasting met bloed en slijm, wat vaak duidt op een dikkedarmontsteking.

Veranderingen in consistentie, zoals erg slappe, waterige, of harde ontlasting kunnen ook duiden op spijsverteringsproblemen. Als u afwijkingen opmerkt in kleur, geur of vorm, is het raadzaam om snel contact op te nemen met de dierenarts om de gezondheid van uw pup te waarborgen. 

Zorgen hierover?
U kunt altijd contact opnemen met uw dierenarts. Tevens kunt altijd contact met ons opnemen om uw vragen te stellen. 

 

Symptonen wormenbesmetting.

Schuren of “sleetje rijden” met het achterwerk over de grond kan wijzen op een wormbesmetting, vooral als je hond vaak aan het achterwerk bijt of likt. Wormen zijn ook te herkennen in de ontlasting van je hond. Spoelwormen lijken op spaghetti, lintwormen op rijstkorrels, maar niet alle wormsoorten zijn zichtbaar voor het blote oog. Bij diarree kan er zelfs een wormbesmetting zijn zonder dat je wormen ziet.

 

Braken en hoesten kunnen ook duiden op een wormbesmetting, vooral als er wormlarven in de longen zitten. De larven worden opgehoest, komen in de ontlasting terecht en kunnen weer worden opgenomen door een tussengastheer, zoals slakken. Verminderde eetlust en vermagering kunnen wijzen op een zware worminfectie, die een opgezette buik veroorzaakt. Een opgeblazen gevoel kan leiden tot verminderde eetlust en gewichtsverlies. Een verminderde weerstand en een doffe vacht kunnen het gevolg zijn van irritatie van het darmslijmvlies door sommige wormen, die ook andere weefsels of organen kunnen aantasten. 

Bij puppy’s wordt een “wormbuikje,” een dikke buik, soms gezien als een teken van een mogelijke wormbesmetting. Dit is vooral belangrijk omdat puppy’s al in de baarmoeder of via moedermelk besmet kunnen raken.

Regelmatig ontwormen is daarom essentieel voor hun gezondheid.

 

Zorgen hierover?
U kunt altijd contact opnemen met uw dierenarts. Tevens kunt altijd contact met ons opnemen om uw vragen te stellen. 

 

Acute diarree
Bij acute diarree bij honden is het cruciaal om onderscheid te maken tussen een milde en een ernstigere vorm.

Als de hond nog vrolijk is, eet en drinkt, kunnen milde diarreeremmers en licht verteerbaar voedsel zoals kip en rijst helpen. Echter, als de diarree ernstiger is, de hond sloom is, veel ligt, braakt en koorts heeft, is het raadzaam direct naar de dierenarts te gaan.

Meten = Weten

Meten is weten, vooral als het gaat om de gezondheid van uw hond. Een normale lichaamstemperatuur voor honden varieert tussen de 38 en 39 graden Celsius, terwijl pups tot 39,5 graden kunnen hebben.
 Deze ruime marge van anderhalve graad benadrukt het belang van regelmatig controleren van de temperatuur van uw hond, zodat u bekend bent met zijn normale basistemperatuur.

Dit eenvoudige ritueel kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van eventuele gezondheidsproblemen.

 

Giardia is een wormbesmetting

Giardia is een darmparasiet. Het is een zeer kleine parasiet die kan voorkomen in het maagdarmkanaal van uw hond of kat. Deze parasiet komt bij ongeveer 10% van de gezonde volwassen honden voor maar wordt vaker gezien bij jonge pups. Vooral bij pups met wisselende kwaliteit ontlasting of ontlasting met bloed of slijm moet aan giardia gedacht worden.

Vaak verloopt een Giardia-infectie zonder symptomen en zult u verder weinig aan de conditie van uw dier merken behalve dat de ontlasting van mindere kwaliteit is. Echter sommige dieren kunnen wel last hebben van de parasiet en kunnen de volgende verschijnselen vertonen

  • Braken
  • Verminderde eetlust
  • Lusteloosheid
  • Diarree (soms met slijm of bloed)
  • Wisselende kwaliteit van de ontlasting, af en toe 
  • Vermageren/ slechte groei
  • Verminderde vachtkwaliteit

Giardia is een zoönose. Een zoönose is een aandoening bij een dier, welke kan worden overgedragen naar de mens.

Goede hygiënemaatregelen, handen wassen etc.) zijn daarom erg belangrijk!

Wat mag je wel en niet met de pup

Jonge Border Collies zijn vaak erg onstuimig in hun gedrag en daar moet u paal en perk aan stellen. De botten en gewrichten van een jonge hond (tot de leeftijd van een jaar) zijn zacht en bevatten veel kraakbeen.

Dit kraakbeen kan heel gemakkelijk beschadigingen oplopen tijdens wilde en ongecontroleerde bewegingen en spelletjes. Een jonge hond mag niet traplopen, te

Hard stoeien met andere honden of hoog opspringen naar ballen en frisbees. Ook met training moet niet op jonge leeftijd worden begonnen. Door het vele draaien, wenden en abrupt stoppen raakt het kraakbeen snel beschadigd

Goede beweging voor een jonge hond is ‘rechtlijnige’ beweging; veel wandelen aan de lijn, zwemmen en vanaf de leeftijd van tien a elf maanden in een rustig tempo korte stukjes aan de fiets. Een jonge hond mag natuurlijk best met een bal spelen maar rol de bal dan ‘laag’ over de grond en doe dit op een veilige plek; een hond die zich op iets dat beweegt concentreert ‘vergeet’ nogal eens wat er om hem heen is.

Tennisballen zijn slecht voor je pup.

Tennisballen zijn populair, maar misschien niet de beste keuze voor onze honden. Schade aan tanden, de bal kan in stukjes scheuren en in opwinding deze stukjes inslikken. Deze stukjes kunnen dan leiden tot verstoppingen in de darmen. Gezien de mogelijke risico’s van tennisballen is het raadzaam om naar veiliger alternatieven te kijken

 

Het effect van ballen gooien op het gedrag van je hond

Gooi jij wel eens een balletje voor je hond?

Vast wel toch. De meeste honden vinden het namelijk een leuk spel om achter die bal aan te rennen en hem te vangen. En als je dit geoefend hebt dan brengt je hond de bal daarna weer terug zodat je hem nog een keer kunt gooien. Sommige honden kunnen hier eindeloos mee doorgaan. Honden houden van actie en ze hebben beweging nodig. Dus door het ballen gooien kan je hond lekker rennen en jagen, en zo raakt hij gemakkelijk zijn energie kwijt. Maar dat ballen gooien is misschien wel een minder onschuldig spelletje dan het op het eerste gezicht lijkt. Het vraagt veel van het hondenlijf én kan daarnaast invloed hebben op het gedrag van je hond. Dus is jouw hond gek op balletjes, lees dan vooral verder.

 

Wij raden honden eigenaren met klem af om met stokken te gooien

Met stokken gooien is leuk ! De meeste honden vinden het geweldig en hun baasjes ook. Echter dit kan zeer gevaarlijke consequenties hebben lees verder

 

Help, mijn hond eet poep!

Jouw hond eet poep, oftewel hij heeft last van coprofagie. Niet alleen gaat hij erg uit de bek stinken, ook kan je hond door het eten van ontlasting geïnfecteerd raken met parasieten.Je vindt het vast lastig en onsmakelijk: jouw hond eet poep. Honden die ontlasting eten komt veel voor. Waar waarom eten honden poep? En welke middelen kan je ertegen inzetten?Herken je dit probleem lees dan verder.

 

Puppy’s bijten, en dat doen ze veel en hard.

Dit is niet prettig, maar gelukkig wel normaal. Wanneer je jouw puppy het bijten wilt afleren is dat wel iets om rekening mee te houden.Je puppy het bijten afleren kost dan ook veel tijd en geduld. Lees verder

 

Neem contact op

Witterweg 56

9405 VL Assen

Mobiele nummer

+31 6 573 279 66

Scroll naar boven