Preventieve Gezondheidsonderzoeken

Het ECVO-oogonderzoek is een waardevol instrument om de ooggezondheid van honden te bewaken. Door regelmatig dit onderzoek uit te voeren, kunnen fokkers en eigenaren bijdragen aan het behoud van de visuele kwaliteit van hun viervoetige metgezellen. Het biedt inzicht, geruststelling en de mogelijkheid om preventief te handelen, waardoor de ogen de spiegels van gezondheid blijven.

Heupdysplasie (HD) is een ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten. Het kan erfelijk zijn, maar omgevingsfactoren spelen ook een rol bij de ontwikkeling. Een hond kan veel last hebben van HD, maar dat hoeft niet. Aan de buitenkant kun je niet zien of een hond HD heeft, dus als je hond goed kan lopen, hoeft dat nog niet te zeggen dat zijn heupen perfect zijn. Om echt te kunnen zien of je hond HD heeft, zijn (digitale) röntgenfoto’s van zijn heupen nodig.

Een officiële heupfoto is verplicht door de rasvereniging en de Raad van Beheer (eenmalig) vanaf de leeftijd van één jaar. Alleen een hond met een NHSB-stamboom worden de foto’s beoordeeld door de Raad van Beheer en krijgen honden met een stamboom een officiële uitslag met daarbij behorende certificaat van de Raad van Beheer.  

Let op! Honden die niet in het bezit zijn van een NHSB-stamboom krijgen geen officiële uitslag en certificaat en kunnen alleen door eigen dierenarts worden beoordeeld.

 

Verschillende HD uitslagen

  • HD A (=negatief): je hond is op basis van de röntgenfoto vrij van HD; dit betekent niet dat je hond geen “drager” van de afwijking kan zijn.
  • HD B (=overgangsvorm): op de foto’s zijn kleine veranderingen zichtbaar die het gevolg zijn van heupdysplasie.
  • HD C (=licht positief) of HD D (=positief): je hond laat duidelijke veranderingen zien die passen in het ziektebeeld van HD.
  • HD E (=positief in optima forma): de heupgewrichten zijn ernstig misvormd.

De certificaten zijn openbaar en kunnen worden ingezien op de website van houdenvanhonden.nl

DNA testen

Er komen steeds meer DNA testen beschikbaar die je als fokker bij je hond kunt laten doen. De ontwikkeling DNA-testen geven ons steeds meer informatie over de gezondheid van de hond en wat je hond aan het nageslacht kan meegeven. DNA wordt gebruikt om te bepalen of er sprake is van een genetische afwijking bij de hond. Een hond kan vrij, drager of lijder zijn van een genetische afwijking. Een hond die vrij is, heeft de genetische afwijking niet en kan de erfelijke ziekte ook niet krijgen. Met een DNA-test wordt soms een diagnose van een erfelijke ziekte bevestigd, maar belangrijker is dat dragers van de ziekte aangewezen kunnen worden. Door te voorkomen dat dragers met elkaar kruisen hoeven er geen dieren met de ziekte geboren te worden.

DNA testen zijn voor de Bordercollie niet verplicht! Bij de rasvereniging en de raad van beheer maar dat wil niet zeggen dat het verstandig is om ze dan ook maar niet te laten doen óf te wachten tot er bij een variëteit een erfelijke afwijking vastgesteld wordt die al bij een andere variëteit voorkomt.
Al is het alleen maar om als fokker aan de kopers van je pups te kunnen laten zien dat je je verantwoordelijkheid hebt genomen en zoveel mogelijk hebt gedaan om gezonde pups geboren te laten worden.

 

“"Gezondheidschecks bij een hond zijn als een spiegel die de ware welzijnsreflectie onthult. Door regelmatig te kijken, ontdekken we niet alleen de oppervlakte van hun gezondheid, maar onthullen we de diepgaande vitaliteit die hen stralend en vol levensvreugde houdt."

Neem contact op

Witterweg 56

9405 VL Assen

Mobiele nummer

+31 6 573 279 66

Scroll naar boven