Wel of geen stamboom

Waarom is een stamboom zo belangrijk?

Een hondenstamboom, ook wel bekend als een pedigree, is een document dat de afstamming van een hond traceert en informatie bevat over zijn voorouders. Het hebben van een hondenstamboom biedt verschillende voordelen:

 1. Afstamming en genetica:
  Een stamboom geeft gedetailleerde informatie over de ouders, grootouders en verdere voorouders van de hond. Dit helpt fokkers en eigenaren om de genetische achtergrond van de hond te begrijpen, inclusief potentiële erfelijke aandoeningen.

 2. Fokken en fokprogramma’s:
  Fokkers gebruiken stambomen om de bloedlijnen van honden te beoordelen bij het fokken. Het helpt bij het selecteren van geschikte partners om erfelijke eigenschappen te behouden of te verbeteren en gezonde nakomelingen te produceren.

 3. Erkenningsorganisaties:
  Voor rashonden is een stamboom vaak vereist voor registratie bij erkenningsorganisaties en deelname aan hondenshows en schapendrijfwedstrijden. Het dient als een officieel bewijs van afstamming en raszuiverheid.

 4. Gezondheidsinformatie:
  Een stamboom kan gezondheidsinformatie bevatten, zoals testresultaten voor erfelijke aandoeningen. Dit is cruciaal bij het nemen van beslissingen over fokken om de gezondheid van het ras te behouden.

 5. Identificatie:
  Een stamboom helpt bij het uniek identificeren van een hond en voorkomt verwarring met andere honden van hetzelfde ras.

 6. Waarde:
  Voor fokkers en eigenaren kan een hondenstamboom de waarde van een hond verhogen. Het geeft aan dat de hond afkomstig is van zorgvuldig geselecteerde ouders en een gevestigd fokprogramma.

 7. Historische Informatie:
  Een stamboom kan ook waardevolle historische informatie bevatten over de prestaties van voorouders in shows, werkwedstrijden of andere activiteiten.

Kortom, een hondenstamboom dient als een belangrijk instrument bij het bevorderen van verantwoord fokken, het behouden van raszuiverheid, en het waarborgen van de gezondheid en kwaliteit van honden. Het biedt inzicht in de genetische achtergrond en draagt bij aan het welzijn van de hond en de integriteit van het ras.

“Een hondenstamboom is niet slechts een blad papier; het is een meesterwerk dat de geschiedenis, het erfgoed en de belofte van een ras draagt. In de lijnen van deze stamboom ontvouwt zich niet alleen het verhaal van voorouders, maar ook de belofte van toekomstige elegantie, gezondheid en trouw."”

Neem contact op

Witterweg 56

9405 VL Assen

Mobiele nummer

+31 6 573 279 66

Scroll naar boven