Schapendrijfwedstrijden

Schapendrijfwedstrijden

Schapendrijfwedstrijden

Naast de praktijk is het mogelijk om aan ‘Trials’ (schapendrijfwedstrijden) mee te doen die het praktijkwerk weergeven. De hond moet dan op aanwijzingen van zijn baas (de handler), die op een vaste plek blijft staan, een klein koppel schapen in een vooraf bepaalde richting dirigeren.

Het parcours bestaat uit verschillende onderdelen zoals de Outrun (in een wijde boog om de schapen gaan), de Fetch, de Drive, de Shedding (het scheiden van een paar gemerkte schapen) en het Pennen (het weer opsluiten van de schapen in een hok). Voor elk onderdeel is een maximumaantal punten te behalen en de hond krijgt ‘aftrekpunten’voor de fouten die gemaakt worden op een bepaald onderdeel. Deze ’trails’ worden in Nederland door de Border Collie Club Nederland (BCCN), Dutch sheepdog society (DSDS) en particulieren schapenhouders georganiseerd.
Er bestaan verschillende klassen.
1. klasse 1 beginners;
2. Klasse 2, promotieklasse. Jonge honden en/of onervaren handlers;
3. Klasse , hoogste kwalificatieklasse. 

Voordat men kan starten in de Promotieklasse van de BCCN moet men in het bezit zijn van een zogenaamde Startlicentie. Deze Startlicentie verkrijgt men als men kan aantonen dat men met de hond op een gecontroleerde wijze de schapen kan sturen. Van
de ‘Promotieklasse’ kan men bevorderen naar de ‘Kwalificatieklasse’. De beste deelnemers uit deze klasse kunnen meedoen aan het Nederlandse kampioenschap en de beste acht mogen meedoen aan het Europees kampioenschap schapendrijven, dat jaarlijks wordt gehouden.

Uitleg van de wedstrijdparcours in een kort filmpje

Trots terug kijkend op onze gezamenlijke prestatie's

EK Winnaar 1996 Denemarken

Neem contact op

Witterweg 56

9405 VL Assen

Mobiele nummer +31 6 573 279 66
Scroll naar boven